Sovrumsbelysning

Sätt rätt känsla med trendig belysning

Inredning

En av de absolut viktigaste detaljerna inom inredning är belysning. Det är så enkelt att göra små misstag inom området som ger stora negativa effekter för känslan i rummet. Belysningen i ett rum behöver naturligtvis först och främst tjäna sitt syfte väl, att lysa upp i den mån det behövs. Men utöver detta är belysningen viktigt för inredningen, den är viktig för att rummet ska kännas hemtrevligt och komplett. Därför är det viktigt att särskilja på olika typer av belysning, där viss belysning endast har som uppgift att lysa upp och annan belysning har som uppgift främst att vara vackert och roingivande. Det som förr i tiden användes som redskap för att vi skulle kunna se under de mörka månaderna i Sverige har i modern tid fått många fler uppgifter.

Placering

En viktig sak att tänka på när du ska belysa ett rum är att placera din belysning på ett bra sätt. En taklampa kan vara en bra idé, men att placera den i mitten av rummet enbart därför att den ska ge ljus till så många delar av rummet som möjligt kan vara helt fel. Placera istället taklampan över något specifikt i rummet som du vill belysa extra mycket. I vardagsrummet kan det vara soffbordet, i ett annat rum kan det vara matsalsbordet. Då hjälper du till att skapa hemtrevliga platser i rummet. Om man placerar belysningen på detta sätt behöver du förmodligen placera fler ljuskällor i rummet. Detta är ingenting negativt, förutom ur ett ekonomiskt perspektiv naturligtvis. Flera ljuskällor skapar en mycket mer hemtrevlig, roingivande och mysig känsla än med enbart en taklampa i mitten av rummet.

Kolla exempelvis in den här placeringen av lampor från Lamp24.

Takbelysning i sovrum

Variation

Viss belysning ska dessutom inte tjäna som syfte att lysa upp åt oss. Att ha små lampor placerade i fönstren, i bokhyllor eller på någon byrå är visuellt perfekt. Glöm inte heller att belysningen kan riktas direkt på något du vill lysa upp, som en tavla eller en bokhylla. Det roligaste du kan göra är att experimentera och testa dig fram. Då kommer du att finna många spännande känslor som belysning kan frambringa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *