5 saker du inte visste innehöll plast – så här undviker du dem!

Plats är inte bra för naturen och vår hälsa. Även om plat är återvinningsbar på många sätt så hamnar ändå allt för mycket i vår natur – och nerbrytningen av denna plast kommer att ta över 450 år. Så hur undviker vi plast även när vi inte vet att den finns där? Här har du några tips på vägen.

  1. Havssalt
    Tråkigt men sant, och det gäller alla dina kryddor som innehåller just salt. Vi har ju hört talas om fisk som innehåller små pellets av plast så kallat mikroplast. Men vad som gäller fisk gäller även havssalt, och allt annat från havet. För att undvika plast i salt så använd istället bergssalt.
  2. Kvitton
    Kvitton är en riktig bov. Det är faktiskt bara själva pappret som är miljövänligt, dock inte själva tryckfärgen eller det glatta ytskiktet. Ytskiktet består av bisfenol A (BPA): en kemikalier som finns i plast. Om du inte prompt behöver kvitto, tacka nej. I vissa butiker kan få ett inköpsbevis per e-post skickat dig istället för ett fysiskt kvitto.
  3. Läskburkar
    Tror du att våra läskburkar bara är gjord av aluminium? I själva verket är dryckesbehållare ofta fodrade med en plastbeläggning för att förhindra reaktioner mellan drycken och burken i sig. Köp dryck i glasflaskor för att undvika plasten.
  4. Plåster
    Det är mycket plast i just plåster. Lyckligtvis finns det flera bra ekologiska alternativ att byta till. Du kan också välja att inte använda individuellt förpackade plåster, utan istället välja större rullar där du klipper till storleken på plåstret själv.
  5. Sportkläder
    Polyester används i många av våra kläder och är en plast som kommer i form av pellets och smälts sedan ihop med andra typer av fiber. Polyester är också billigt, vilket gör det till ett populärt val för tillverkare av idrottskläder. Vill du ändå använda dina träningskläder av polyester så finns det tvättpåsar som är utformade för att fånga upp plastfibrer och pellets av plast, vilket förhindrar att plasten når våra vattendrag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *